I Bilsport er det ikke lenger flaut å bli slått av en kvinne

Når kvinner durer frem i bilsporten og hevder seg i toppen, kan man lure på hva som skjer. Og det i en sport der menn og kvinner konkurrerer på like fot.Kvinnene kjører i alle fall fra dårlige vitser, som forteller at kvinner er håpløse bak rattet. I bilsporten er de på full fart fremover, og denne sesongen er to av dem historiske:

Ayla Ågren fra Slemmestad beseirer alle mennene og blir første kvinne som vinner et amerikansk formelmesterskap.

Oslojenta Veronica Engan blir første kvinne som tar NM-gull for kartlesere.

Molly Petit fra Drammen hevder seg i toppen i det norske touringmesterskapet, med sølv.

Guro Majormoen fra Kongsberg  tar 2. plass NM i i gocart, klasse KF3,   og blir treer i  norgescupen.

12 år gamle Madelen Andersen fra Nordkisa blir norgesmester i dragracing.

Bergensføreren Karoline Breivik blir toer i juniorcupen i rallycross.

Camilla Antonsen fra Spydeberg vinner en EM-runde i rallycross, i klassen Touringcar.

Anne Rathe fra Melhus ender på NM-pallens tredje trinn i racing, klasse GT2 racing.

Mer enn håndball

Norge er vant til å ha gode, kvinnelige utøvere i langrenn, håndball og fotball. Bilsport har ikke vært noe vi forbinder med kvinneidrett, men det må vi gjøre om på nå.

Norges Bilsportforbund startet for ett år siden «Kvinner i farta», for å synliggjøre at kvinnene er blitt flere og vil noe i denne sporten.  Det som er ekstra tøft er at Ayla Ågren ikke har en eneste kvinnelig konkurrent, men kjører forbi alle mennene og vinner sammenlagt.

30 år gamle Veronica Engang, som sitter i kartleserstolen ved siden av Steve Røkland (22),  har vært i «gamet» i 15 år. Etter fire pallplasser klarte hun å bli mester.

Hun og søsteren Marlen, som også er kartleser og ble nummer 15, er vokst opp i en bilsportfamilie. Og det er ikke lenger slik at fedrene kun satser på at sønnene skal fortsette ferden. Både familier og forbund satser på kvinnene, men det avgjørende er selvsagt at de vil selv.

Ikke flaut lenger

I bilsporten er det ikke lenger flaut å bli slått av en kvinne. Slik var det tidligere. Dessuten er kvinnene, fordi de er med i samme prosjekt, blitt kjent med hverandre og flinkere til å rose hverandre.

Flere jeg har snakket med sier at de er så stolt over det Ayla Ågren og Veronica Engan har fått til. Det gir inspirasjon for mange av de andre.

Økonomien er som oftest en begrensning i bilsporten. Det kreves mye penger for å ta stegene oppover i klassene. Molly Petit er blant dem som nå jobber for å kjøre videre i USA, i NASCAR. 30-åringen ønsker å følge drømmen sin, akkurat som Ågren, hvis mål er Indy Car.

Når Norges Bilsportforbund skal kåre Årets utøver 9. januar, blir det vanskelig å komme utenom Petter Solberg, fersk verdensmester i rallycross. Men Ayla Ågren kjemper mot fem menn om å bli Årets Bilsporttalent. Den tittelen har ingen kvinne vunnet tidligere.

Kvinner bak rattet er blitt en suksess i bilsporten.

Comments are closed.