Morgan havnet i koma når han var 6 år, nå sprenger han grenser i 100km/t

morgan

Med egen manager og en gavmild pappa som mekaniker,drømmer Morgan Kristiansen om å bli Norges første fører i Formel 1.

En stygg ulykke for sju år siden gir ekstra inspirasjon. 13 år gamle Morgan Kristiansen fra Gausel har hatt en reise helt utenom det vanlige til Norgestoppen i gokart.For sju år siden var Morgan involvert i en svært alvorlig fallulykke. Den gang var han seks år gammel. Klatrende i et tre, seks meter over bakken, mistet han taket. Gutten falt nedover i stor fart og landet med hodet først i ei steinrøys.

Verken vi eller legene visste om han ville overleve. Det var et tøft døgn med mye usikkerhet og uvisshet, sier Morgans mor Eva Kristiansen. » Jeg jogger hver dag og trener styrke annenhver dag. Så kjører jeg to ganger i uken på gokartbanen på Klepp.» 

Ut av koma:  Morgan lå i koma det første døgnet etter ulykken. Ventetiden føltes som en evighet for familie og kjente. Heldigvis slapp Gausel-gutten unna med to brudd i hodeskallen og elleve sting i hodet. Han ble liggende på sykehuset i én uke og måtte holde seg i ro de tre neste månedene.

For sju år siden var Morgan involvert i en alvorlig fallulykke og svevde mellom liv og død i et helt døgn. Heldigvis slapp unggutten fra ulykken uten varige men. Foto: Privat – Det er de kjedeligste tre månedene i mitt liv. Jeg ville ut å løpe, sykle og være i aktivitet, men jeg fikk ikke lov, sier Morgan til Aftenbladet.

Yngste NM Vinner

Det var få som trodde at Morgan ville stå på toppen av pallen under NM i gokart ganske nøyaktig sju år etter å ha ligget i koma.

Den første helgen i august ble 13-åringen historisk. Han ble den yngste vinneren noensinne i klassen Yamaha i gokart-NM, en konkurranse som fant sted i Sigdal i Buskerud.

– Det var fantastisk gøy å vinne. Ekstra kjekt var det at stort sett alle konkurrentene mine var mellom 18 og 25 år og har hatt førerkort i flere år. Eldstemann jeg slo var 35 år gammel, gliser Morgan Kristiansen, som ikke hadde noen ideell oppladning til seiersløpet. – Vi kom hjem fra ferie i Miami like før løpet, og jeg kjente tidsforskjellen godt. Jeg var veldig trøtt, men det gikk jo fint, sier gokarttalentet.

Bekymret mamma

– Om fem år er du gammel nok til å ta lappen. Blir det en lek?

– Ja, de sier at det er lettere å ta lappen om man har kjørt mye før. Det eneste problemet er at jeg har hørt fra andre førere at de ofte sliter med at de har for stor fart inn mot rundkjøringer, for det blir mye klampen i bånn i gokart, sier han og ler.

Man må være fylt 13 år for å få delta i Yamaha-klassen, så dette er Morgans debutår. Han kjører med 100 kubikkcentimeters motor, som går godt over 100 kilometer i timen.

– Jeg er ikke redd, men jeg kjenner at jeg er nervøs før løpene. Jeg prøver å gjøre nervøsiteten om til positiv energi, og det gjør meg bare ekstra fokusert, sier Morgan.

– Jeg kjenner at jeg får klump i halsen når det går så fort, men ambulansepersonellet som er tilstede på løpene, beroliger oss med at det er mer skader i for eksempel fotball. Det går som regel godt, selv om det ser skummelt ut, sier mor Eva

Treningsvillig: Morgan er en del av Anders Krohns junior-team, CRG Norge, som ledes av team-manager Kåre Thunem. Han kjører i tillegg for KNA Klepp Motorsport. – Det er viktig med god utholdenhet og styrke i sporten, for det er mange svinger og høy fart. Det er i tillegg viktig å være sterk mentalt, for konsentrasjon og fokus kan være svært avgjørende.  Morgan kjører løp nesten hver helg fra april til september. Da drar oftest hele familien sammen i en stor bil med campingvogn på slep. Storesøster Malin og lillebror Edvin er også med for å heie frem Morgan.

Ambisiøs: 

I garasjen hjemme på Gausel har Morgan egen gokart og eget verksted. I garasjekjelleren har han en vegg med trofeer, samt treningsrom. Far Øystein bruker mye tid på å mekke på karten. – Det går med mye tid i garasjen, spesielt etter løp. Men det er magisk å se at han lykkes så godt når både han og vi rundt legger ned så mye arbeid, sier faren.

Han innrømmer at det er en svært dyr sport å drive på med, spesielt når det blir så mye reising. – Jeg tørr ikke tenke på hvor dyrt det faktisk er. Jeg tror vi snakker et sekssifret beløp i løpet av en sesong, sier Øystein Kristiansen.

13-åringen begynte å satse på gokart allerede da han var ni år gammel, og fikk sin første gokart noen år før det.

– Jeg har satt meg et mål om å bli like god som norske Anders Krohn. Han er et stort forbilde og driver med indycar i USA – ganske likt formel 1. På sikt vil jeg gå over til enten formel 1 eller indycar, avslutter Morgan 🙂morgan5

Comments are closed.